18. června 2024

06:42

Tři chutné recepty na pokrmy z meruněk

18. června 2024, 06:42

Meruňky jsou sladké a šťavnaté ovoce, které se dá využít v mnoha kuchařských receptech. už máte rádi sladké dezerty, lehké saláty nebo tradiční české pokrmy, zde jsou tři vynikající recepty, které vám umožní využít meruňky na maximum.

 

merunky-4.jpg 

  

Meruňkový koláč s drobenkou

 

Tento klasický koláč je ideální pro všechny, kdo milují kombinaci sladkých a kyselých chutí. Drobenka dodává koláči křupavou texturu, která se skvěle doplňuje s měkkými a šťavnatými meruňkami.

 

Ingredience:

 

500 g čerstvých meruněk (vypeckovaných a nakrájených na poloviny)

200 g hladké mouky

100 g cukru

1 vejce

100 g másla (rozpuštěného)

1 prášek do pečiva

Špetka soli

 

Na drobenku:

100 g hladké mouky

50 g cukru

50 g másla (studeného)

 

Postup:

 

Předehřejte troubu na 180 °C.

V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidejte vejce a rozpuštěné máslo a dobře promíchejte.

Těsto vylijte do vymazané formy na pečení.

Na těsto rovnoměrně rozložte poloviny meruněk.

Připravte drobenku smícháním mouky, cukru a studeného másla, které rozkrájíte na malé kousky. Směs propracujte prsty, dokud nevznikne drobivá struktura.

Drobenku nasypte na meruňky.

Pečte přibližně 35-40 minut, dokud koláč nezezlátne.

Nechte vychladnout a podávejte.

 

 merunky-3.jpg

 

Meruňkový salát s kozím sýrem a rukolou

 

Tento osvěžující a zdravý salát je perfektní jako lehký oběd nebo večeře. Kombinace sladkých meruněk, pikantní rukoly a jemného kozího sýra vás určitě nadchne.

 

Ingredience:

 

4 čerstvé meruňky (nakrájené na tenké plátky)

100 g rukoly

100 g kozího sýra (rozpadajícího se na menší kousky)

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce balzamikového octa

Sůl a pepř podle chuti

2 lžíce pražených vlašských ořechů

 

Postup:

 

V míse smíchejte rukolu, meruňky a kozí sýr.

V malé misce smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, sůl a pepř.

Zalijte salát připravenou zálivkou a jemně promíchejte.

Posypte praženými vlašskými ořechy a ihned podávejte.

  

 Meruňkový džem

Domácí meruňkový džem je vynikající způsob, jak si uchovat chuť léta po celý rok. Tento jednoduchý recept neobsahuje žádné konzervační látky a chutná skvěle na chlebu, v koláčích nebo jako náplň do palačinek.

 

Ingredience:

 

1 kg zralých meruněk (vypeckovaných a nakrájených na kousky)

500 g cukru

Šťáva z 1 citronu

 

Postup:

 

V hrnci smíchejte meruňky, cukr a citronovou šťávu.

Přiveďte směs k varu a za stálého míchání vařte, dokud meruňky nezměknou a nezačnou se rozpadat (asi 20-30 minut).

Pro hustší konzistenci můžete použít ponorný mixér a směs trochu rozmixovat.

Horký džem nalijte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, aby se vytvořil podtlak.

Nechte vychladnout a skladujte na chladném a tmavém místě.

 

merunkovy-dzem.jpg 

 

Tyto tři recepty vám umožní plně využít sezónní meruňky a potěšit své chuťové buňky ve vaší kuchyni. si vyberete koláč, salát nebo džem, určitě neuděláte chybu. Tyto pokrmy jsou ideální pro rodinná setkání u jídelního stolu nebo pro sdílení s přáteli v jídelně. Dobrou chuť!